Skip to content

ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΙΝΤΟΜΟΥ

Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ

12-13/10/2024

Τιμή

130€ /’Ατομο

Απόσταση

9 Km

+Υψομετρική Διαφορά

1200m

Διάρκεια

8 Ώρες


Τεχνική Δυσκολία

4/5

Αντοχή

4/5

Απαιτούμενη ηλικία

18+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Χαλασμένο (Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ) (2.204μ) είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες κορυφές του Ταϋγέτου και βρίσκεται εξολοκλήρου στη Μεσσηνία. Είναι η πιο δύσκολη και κατά πολλούς η πιο όμορφη. Στέκεται αυτόνομη, απέναντι από τη κεντρική κορυφογραμμή (Πενταδάκτυλο) και βαθιά στη βάση της ξεκινούν τα μεγαλύτερα φαράγγια του Ταϋγέτου. Επίσης δύσκολη είναι και η πρόσβαση στο Χαλασμένο, κυρίως λόγω της θέσης της στην καρδιά ακριβώς του Ταϋγέτου. Γιατί ονομάστηκε Χαλασμένο Βουνό; Ασφαλώς οι θρύλοι παίζουν εδώ το ρόλο τους όμως το όνομά του το οφείλει κυρίως στους κεραυνούς που δέχεται. Είναι συμπαγής από βράχους, που θυμίζει Μύτικα ή σε απλούστερη έκδοση την κακόσκαλα του Ολύμπου. Στην ορειβατική κοινότητα λέγεται, ότι η κορυφή του Χαλασμένου είναι η δεύτερη πιο δύσκολη μετά την κορυφή του Μύτικα στον Όλυμπο! Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, “όρος υψηλόν τε και όρθιον” κατά τον Στράβωνα, ο Ταΰγετος είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με μήκος 115 χλμ. περίπου, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος του έχει το μεγαλύτερο ύψος απ’ όλα τα βουνά της Πελοποννήσου (2.407 μ.) και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως “τρούλος του Μοριά”. Ο Ταΰγετος καταλαμβάνει εκτάσεις των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Στα ανατολικά, τον χωρίζει από τον Πάρνωνα ο Ευρώτας ποταμός. Στα δυτικά, οι απολήξεις του φτάνουν στη Μεσσηνιακή πεδιάδα, ενώ στα νότια προβάλλει η χερσόνησος της Μάνης μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου. Βόρεια, η λεκάνη της Μεγαλόπολης παρεμβάλλεται μεταξύ των Αρκαδικών βουνών και των βορειότερων προεκτάσεων του Ταϋγέτου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Η συνάντηση της ομάδας μας θα γίνει Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 10:00 π.μ στο μετρό του Αγίου Αντωνίου. Από το σημείο αυτό, με πούλμαν της Utopia Adventures θα αναχωρήσουμε για τον οικισμό Βόρειο των Γαϊτσών. Οι Γαιτσές βρίσκονται στα ανατολικά του Κάμπου Αβιάς , στις υπώρειες της βουνοκορφής του Ριντόμου. Πρόκειται για τέσσερα συνολικά χωριά : το Κέντρο (ή Μπίλιοβα) μαζί με τους οικισμούς Βόρειο (ή Μπρίντα), Ανατολικό (ή Νερίντα) και τη Χώρα, και αποτελούσαν κοινότητα ενώ σήμερα αποτελούν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η ορεινή αυτή περιοχή είναι κτισμένη σε υψόμετρο 640 μ. και διαθέτει πηγές με πολλά νερά. Από εκεί με 4Χ4 της Utopia Adventures θα μεταβούμε στο σημείο κατασκήνωσης το οποία είναι η Παναγιά η Καψοδεματούσα. Το εκκλησάκι της Παναγιάς βρίσκετε στο φαράγγι του Ριντόμου. Το φαράγγι του Ριντόμου – Κοσκάρακας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα ποιο σημαντικά πεζοπορικά φαράγγια στον Ελληνικό χώρο καθώς δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από ποιο διάσημους συγγενείς του όπως τη Σαμαριά στη Κρήτη και το Βίκο στην Ήπειρο. Από εκεί ξεκινάει η μαγευτική πεζοπορία μας προς το μοναχικό γίγαντα, το Χαλασμένο βουνό. Αφού στήσουμε το Utopia Camp μας, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περιήγηση γύρω από το μοναχικό εκκλησάκι. Με γεύμα και ξεκούραση κλείνουμε την ημέρα. Τις πρώτες ώρες της Κυριακής θα πάρουμε το σνακ μας και θα κινήσουμε με φακούς. Θα περπατήσουμε στο ρέμα καθ’όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας και έπειτα 3 ωρών σε χαλαρό βήμα θα φτάσουμε στον πανέμορφο αυχένα του Χαλασμένου. Από εκεί ξεκινά η περίφημη ανάβαση στο χαλασμένο από τη Νότια ράχη του. Θα ακολουθήσουμε μια απαιτητική διαδρομή, για πολλούς είναι η πιο δύσκολη μετά το λούκι του Μύτικα. Πρόκειται για ανάβαση τύπου scramble σε πολλά σημεία πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε την βοήθεια των χεριών μας. Η θέα από την κορυφή ΜΑΓΙΚΗ. Το αρσενικό βουνό Ταΰγετος, σου παρουσιάζεται με κορμοστασιά βγαλμένη από παραμύθι. Αφού κατεβούμε με ασφάλεια από την κορυφή θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής που είναι ίδιος με αυτόν της πρόσβασης.Τα πράγματα της διαμονής μας (sleeping bags, ρούχα) θα μεταφερθούν στο χώρο του Camp με όχημα της Utopia Adventures.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

-Κάλτσες μακριές
-Παντελόνι ορειβατικό ή κολάν (ΟΧΙ Jeans)
-Κοντομάνικη μπλούζα
-Μακρυμάνικη μπλούζα
-Εσωθερμική μπλούζα
-Γάντια
-Σκούφο
-Fleece ή μπουφάν για το κρύο

-Αντιανεμικό
-Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
-Φακό κεφαλής
-Καπέλο
-Γυαλιά Ηλίου

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Οργάνωση ανάβασης

-Μεταφορά με πούλμαν
-Μεταφορά με 4χ4
-Συσκευές ενδοεπικοινωνίας με GPS
-Πιστοποιημένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR

-Κράνος
-Βραδινό – Πρωινό
-Ρόφημα Τσάι
-Ομαδικό φωτογραφικό υλικό
-Φαρμακείο
-ΦΠΑ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

-Δεν έχεις sleeping bag ή αντίσκηνο?
Επικοινώνησε μαζί μας.

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων που δυσχεραίνουν την ασφαλή διεξαγωγή της ορειβασίας, οι υπεύθυνοι της Utopia Adventures δικαιούνται να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για την καλύτερη διεξαγωγή αυτής. Βασικό μέλημα και προτεραιότητα της Utopia Adventures είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ορειβατών μας. Σε μια ορειβατική εκδρομή – αποστολή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες ( καιρός, τερέν, κόπωση, τραυματισμός ) που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της εκδρομής. Έτσι η ώρα της επιστροφής σε κάθε εξόρμηση ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια.
*Το κόστος της εκδρομής έχει οριστεί βάσει της τιμής των καυσίμων του Σεπτεμβρίου 2024. Σε περίπτωση ανατίμησης των καυσίμων μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής, ενδέχεται να υπάρξει ποσοστιαία προσαύξηση στο τελικό ποσό.

*Η τιμή των υπηρεσιών μας μπορεί να διαμορφωθεί βάσει των αναγκών σας. Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την πιο εξατομικευμένη εμπειρία στην ορειβασία, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε αναβάτης έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και MONO για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της Utopia Adventures μαζί σας. Για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

around THE WORLD..”