Skip to content

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
(Κορυφή Αυγό & Αρκουδόρεμα)

6-8/9/2024

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Τιμή

165 €

Απόσταση

2η Ημέρα – 18 Km
3η Ημέρα – 14 Km

+Υψομετρική Διαφορά

2η Ημέρα – +750m
3η Ημέρα – +1000m

Διάρκεια

2η Ημέρα – 8 Ώρες
3η Ημέρα – 8 Ώρες


Τεχνική Δυσκολία

3/5

Αντοχή

4/5

Απαιτούμενη ηλικία

18+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, ευλογημένος τόπος. Με απαράμιλλη ομορφιά, μοναδικά τοπία και ατμόσφαιρα. Kαι ταιριαστό, εύηχο, όνομα. Βάλια Κάλντα (που σημαίνει ζεστή κοιλάδα στα βλάχικα). Τι ωραίο, θαρρείς βγαλμένο από βιβλίο του Τόλκιν! Βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 68.990 στρέμματα. Ο δρυμός περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς και ορμητικούς χειμάρρους, καθώς και πυκνά δάση. Στον δρόμο θα συναντήσουμε τα ομορφότερα δάση Μαύρης Πεύκης, Οξιάς, Λευκόδερμης όπως και διάσπαρτα άτομα δασικής Πεύκης. Επίσης, πολύ πλούσια είναι τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα της περιοχής. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς. Είναι από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας, του αγριόγατου και του αγριόγιδου καθώς και χώρος όπου καταφεύγουν να ξεχειμωνιάσουν τα πιο σημαντικά είδη της ελληνικής πανίδας. Φιλοξενεί περισσότερα από 80 είδη πουλιών (11 από τα οποία είναι αρπακτικά) ορισμένα είναι και προστατευόμενα. Μερικά από αυτά τα πουλιά είναι γεράκια, γερακίνες, αετοί όπως επίσης πουλιά του δάσους και των νυκτόβιων. Αποτελεί καταφύγιο για κάθε λογής άγριο ζώο. Άλλα σπάνια θηλαστικά που ζουν εκεί είναι η βίδρα, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος. Στα ποτάμια της κοιλάδας συναντάμε δυο σπάνια είδη πέστροφας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη ερπετών όπως οχιές, σαύρες, σαλαμάνδρες, αστρίτες. Επτά από αυτά τα είδη προστατεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Η συνάντηση της ομάδας μας θα γίνει την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 06:00 στο μετρό του Αγίου Αντωνίου. Από το σημείο αυτό, με πούλμαν της Utopia Adventures θα αναχωρήσουμε με προορισμό το γραφικό χωρίο Βοβούσα Ιωαννίνων. Ύστερα από ταξίδι 7 ωρών και αφού κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις θα φτάσουμε στον προορισμό μας, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα. Αφού κατεβάσουμε τον εξοπλισμό μας από το πούλμαν, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στην πανέμορφη Βοβούσα. Θα δειπνίσουμε στο καταφύγιο, θα συζητήσουμε για το προφίλ της διαδρομής της επόμενης ημέρας και αφού τραγουδήσουμε και γνωριστούμε μεταξύ μας θα ξεκουραστούμε. Το Σάββατο αφού πάρουμε το πρωινό μας ξεκινάμε για το σπάνιας ομορφιάς πασίγνωστο Αρκουδόρεμα. Η διαδρομή είναι η απόλυτη πεζοπορία στην Ελλάδα! Μια εμπειρία ζωής που αξίζει να την ζήσει κάθε ορειβάτης τουλάχιστον μία φορά! Πρόκειται για μια μεγάλη χιλιομετρικά πορεία δίπλα στον Αώο η οποία από άποψη φυσικής κατάστασης θεωρείται μέτρια, ωστόσο κινείται σε σάρες και νεροφαγώματα πράγμα που καθιστά την κίνηση δύσκολη. Θα χρειαστεί να διασχίσουμε το ποτάμι 3 φορές, αναλόγως την ποσότητα του νερού θα χρειαστεί να βγάλουμε τα μποτάκια μας και να τα πάρουμε στο χέρι. Καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας μια μικρή πετσέτα για γρήγορο στέγνωμα στα πόδια όταν περνάμε. Σε 4 ώρες περίπου φτάνουμε στον καταρράκτη και την βάθρα που σχηματίζεται στο Αρκουδόρεμα. Αφού δροσιστούμε και γεμίσουμε τις “μπαταρίες” θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο από το ίδιο μονοπάτι. Ξεκούραση, φαγητό και τραγούδι έχει το πρόγραμμα για το υπόλοιπο του Σαββάτου. Την Κυριακή μετά το πρωινό ξεκινάμε την ανάβαση προς την κορυφή Αυγό (2177 μ.) την ψηλότερη κορυφή του όρους Λύγκου, που είναι ένα από τα βουνά της Βάλια Κάλντα. Η διαδρομή αυτή αποτελεί τμήμα ενός σπουδαίου αγώνα ορεινού τρεξίματος, του «Ultra Ursa Trail 100km» και αυτό σημαίνει ότι η πορεία μας σε όλο το μήκος της θα γίνει πάνω σ’ ένα καλά πατημένο μονοπάτι. Το πρώτο μέρος του μονοπατιού είναι αρκετά απότομο αλλά και εμφανές. Προχωράμε περνώντας μέσα από το δάσος μέχρι να φτάσουμε στο αλπικό κομμάτι. Η θέα καθ’όλη τη διάρκεια εκπληκτική, σε κάνει να ξεχνάς τα 1000μ υψομετρική διαφοράς που έχεις να διανύσεις. Καθώς το υψόμετρο αυξάνεται η βλάστηση αραιώνει και το τοπίο είναι πλέον αλπικό με μόνο λίγα διάσπαρτα πεύκα, ενώ το κελάρυσμα των ρυακιών ακούγεται από παντού. Σε λίγο διακρίνουμε την κορυφή (2.177μ) πάνω στην οποία υπάρχει εγκαταλελειμμένο φυλάκιο πυροπροστασίας και κατευθυνόμαστε προς τα εκεί. Μετά από 4 περίπου ώρες πορείας φτάνουμε στην κορυφή. Η θέα μας κόβει την ανάσα μπροστά μας ο όγκος του Σμόλικα και της Τύμφης ενώ φαίνονται και οι πλαγιές της Βασιλίτσας, στο βάθος διακρίνονται η Νεμέρτσικα και ο Γράμμος. Από την άλλη μεριά βλέπουμε τα Τζουμέρκα και το Περιστέρι. Αφού τα μάτια μας χορτάσουν με εικόνες και θέα αρχίζουμε την κατάβαση προς το χωριό. Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι. Αφού φτάσουμε στο καταφύγιο θα ετοιμάσουμε τα πράγματα μας και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Η διαδρομή αυτή είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν ιστορικό ορειβασίας και διατηρούν ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

-Κάλτσες μακριές
-Παντελόνι ορειβατικό ή κολάν (ΟΧΙ Jeans)
-2 κοντομάνικες μπλούζες
-Μακρυμάνικη μπλούζα
-Ισοθερμική μπλούζα
-Γάντια
-Σκούφο
-Fleece ή μπουφάν για το κρύο
-Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
-Φακό κεφαλής
-Καπέλο
-Γυαλιά Ηλίου
-Sleeping Bag Καλοκαιρινό ή 2 σεντόνια & μαξιλαροθήκη

-Αντηλιακό

Πεζοπορικά Μποτάκια
Θα πρέπει τα μποτάκια μας να είναι πάνω απο τον αστράγαλο. ΟΧΙ αθλητικά παπούτσια.
Πεζοπορικά Μπατόν
-Σακίδιο Πλάτης
Εως 32 λίτρα.
Νερό & Σνακ
Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον 2.5 lt νερό & σνάκ μεγάλης θερμιδικής αξίας.πχ μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, παστέλια.

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Οργάνωση ανάβασης
-Συσκευές ενδοεπικοινωνίας με GPS
-Πιστοποιημένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR
-Μεταφορά με πούλμαν
-Διαμονή στα καταφύγια

-Πρωινό
-Φωτογραφικό υλικό
-Φαρμακείο
-ΦΠΑ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Δεν έχεις sleeping bag;
Παρέχεται με έξτρα χρέωση.

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων που δυσχεραίνουν την ασφαλή διεξαγωγή της ορειβασίας, οι υπεύθυνοι της Utopia Adventures δικαιούνται να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για την καλύτερη διεξαγωγή αυτής. Βασικό μέλημα και προτεραιότητα της Utopia Adventures είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ορειβατών μας. Σε μια ορειβατική εκδρομή – αποστολή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες ( καιρός, τερέν, κόπωση, τραυματισμός ) που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της εκδρομής. Έτσι η ώρα της επιστροφής σε κάθε εξόρμηση ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια.
*Το κόστος της εκδρομής έχει οριστεί βάσει της τιμής των καυσίμων του Φεβρουαρίου 2023. Σε περίπτωση ανατίμησης των καυσίμων μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής, ενδέχεται να υπάρξει ποσοστιαία προσαύξηση στο τελικό ποσό.
*Η τιμή των υπηρεσιών μας μπορεί να διαμορφωθεί βάσει των αναγκών σας. Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την πιο εξατομικευμένη εμπειρία στην ορειβασία, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε αναβάτης έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και MONO για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της Utopia Adventures μαζί σας. Για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.