Skip to content

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

ΣΤΡΟΓΓΟΥΛΑ

26-28/10/2024

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΜΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΑ

Τιμή

190 €

Απόσταση

1η Ημέρα – 5 Km
2η Ημέρα – 10 Km
3η Ημέρα – 5 Km

+Υψομετρική Διαφορά

1η Ημέρα – +450m
2η Ημέρα – +1100m
3η Ημέρα – Κατάβαση

Διάρκεια

1η Ημέρα +-2,5 Ώρες
2η Ημέρα +-6 Ώρες
3η Ημέρα +-2 Ώρες


Τεχνική Δυσκολία

3/5

Αντοχή

4/5

Απαιτούμενη ηλικία

16+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα Αθαμανικά όρη, ευρύτερα γνωστά ως Τζουμέρκα, είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί νότιο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Υψώνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου, όπου και η αρχαία Αθαμανία εξ ου και η ονομασία τους. Καταλαμβάνουν τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Το όριο τους στα ανατολικά είναι ο ποταμός Αχελώος που διαχωρίζει τα Αθαμανικά Όρη από την υπόλοιπη Πίνδο, ενώ βόρεια γειτονεύουν με τον Λάκμο. Η οροσειρά χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα. Το βορειότερο τμήμα που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων ονομάζεται Κακαρδίτσα και σε αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Το νοτιότερο τμήμα είναι τα κυρίως Τζουμέρκα και ανήκει στο μεγαλύτερο τμήμα του στον νομό Άρτας. Στη νεότερη ελληνική ιστορία τα Τζουμέρκα έγιναν ιδιαίτερα ονομαστά, ακόμα και διάσημα επειδή υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ελληνικής Κλεφτουριάς, καθώς και ονομαστό αρματολίκι. Η απότομη ορεινή φύση τους καθώς και η παρουσία μεγάλων και πολλών κτηνοτρόφων αποτελούσαν ευνοϊκούς όρους για τους Κλέφτες. Κάθε στάνη ουσιαστικά αποτελούσε μια οργανωμένη επιμελητεία των λεγομένων “μπουλουκιών” των Κλεφτών. Η ποικιλομορφία του κλίματος της περιοχής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και την έντονη εναλλαγή της γεωμορφολογίας και του ανάγλυφου ευνοούν την ανάπτυξη αξιόλογης, πλούσιας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Τα δάση δημιουργούν τοπία εξαιρετικής ομορφιάς με την εναλλαγή των χρωμάτων που παρουσιάζουν κατά τις εναλλαγές των εποχών. H πανίδα της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη ζώων, όπως ο λύκος, η αρκούδα, το αγριόγιδο, ο αετός, το ζαρκάδι, η αλεπού κ.α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Η συνάντηση της ομάδας μας θα γίνει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 08:00 στο μετρό του Αγίου Αντωνίου. Από το σημείο αυτό, με πούλμαν της Utopia Adventures θα αναχωρήσουμε με προορισμό το πανέμορφο χωρίο των Πραμάντων. Εκεί θα ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό μας για την πρώτη πεζοπορία με προορισμό το ορειβατικό καταφύγιο των Πραμάντων. Πρόκειται για μια πραγματικά όμορφη πεζοπορία μέσα στα έλατα που σε περίπου 2,5 ώρες σε βγάζει στο καταφύγιο. Το καταφύγιο, σαν αλπικό σαλέ, βρίσκεται στους πρόποδες της Στρογγούλας, περίφημης τζουμερκιώτικης βουνοκορφής. Εκεί θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περιήγηση. Αφού γευματίσουμε, θα ξεκουραστούμε για την επόμενη πρωινή ανάβαση. Την Κυριακή θα πάρουμε το πρωινό μας και θα ετοιμαστούμε για την απαιτητική ανάβαση. Για ένα μικρό διάστημα η διαδρομή μας κινείται παράλληλα με το βουνό αλλά γρήγορα το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει στη πλαγιά κάνοντας συνεχή καγκέλια. Πολύ σύντομα και πριν ακόμη συμπληρωθούν 40΄ πορείας, μπαίνουμε πλέον στα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής. Από εδώ και πάνω η πορεία μας, σε πολλά σημεία, γίνεται ανάμεσα από βράχους και στενά περάσματα ιδιαίτερα ανηφορικά. Σ’ όλο το μήκος της διαδρομής μας η θέα της γύρω περιοχής είναι υπέροχη. Πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές κορυφές των Τζουμέρκων, της νότιας  Πίνδου και της Ηπείρου γενικότερα. Με υψόμετρο 2112 μέτρα αποτελεί τη βόρεια απόληξη της οροσειράς των Τζουμέρκων. Μοναδική και η θέα από την κορυφή, όπου μπροστά μας ξεδιπλώνεται όλη η κορυφογραμμή προς το νότο βλέποντας τη Ρόκα, το Γερακοβούνι και το ψηλότερο Καταφίδι. Απέναντι (ανατολικά) βλέπουμε τον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας με την ομώνυμη και ψηλότερη κορυφή της νότιας Πίνδου και πιο βάθος το Περιστέρι. Στο βορρά βλέπουμε τον Τόμαρο, τη λίμνη των Ιωαννίνων, την Τύμφη και τον Σμόλικα. Η επιστροφή θα γίνει προσεκτικά από το ίδιο μονοπάτι της ανάβασης. Αφού επιστρέψουμε στο καταφύγιο των Πραμάντων θα έχουμε ελεύθερο χρόνο. Με γεύμα και τραγούδι θα κλείσουμε το βράδυ της Κυριακής. Την Δευτέρα μετά το πρωινό μας, θα πάρουμε το μονοπάτι για να επιστρέψουμε στα Πράμαντα. Θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν και θα μεταφερθούμε στο μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς Σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων. Έπειτα θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

-Κάλτσες μακριές
-Παντελόνι ορειβατικό ή κολάν (ΟΧΙ Jeans)
-2 κοντομάνικες μπλούζες
-Μακρυμάνικη μπλούζα
-Iσοθερμική μπλούζα
-Γάντια
-Σκούφο
-Fleece ή μπουφάν για το κρύο
-Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
-Φακό κεφαλής
-Καπέλο
-Γυαλιά Ηλίου

-Αντηλιακό
-Παπούτσια για το πούλμαν

Πεζοπορικά Μποτάκια
Θα πρέπει τα μποτάκια μας να είναι πάνω απο τον αστράγαλο. ΟΧΙ αθλητικά παπούτσια.
Πεζοπορικά Μπατόν
-Σακίδιο Πλάτης
Εως 32 λίτρα.
Νερό & Σνακ
Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον 1.5 lt νερό & σνάκ μεγάλης θερμιδικής αξίας.πχ μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, παστέλια.

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Οργάνωση ανάβασης
-Συσκευές ενδοεπικοινωνίας με GPS
-Πιστοποιημένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR
-Μεταφορά με πούλμαν
-Διαμονή
στο καταφύγιο Πραμάντων
-Βραδινό – Πρωινό
-Είσοδο στο σπήλαιο της ανεμότρυπας
-Μεταφορά ατομικού σάκου προς και απο το καταφύγιο
-Φωτογραφικό υλικό
-Φαρμακείο
-ΦΠΑ

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων που δυσχεραίνουν την ασφαλή διεξαγωγή της ορειβασίας, οι υπεύθυνοι της Utopia Adventures δικαιούνται να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για την καλύτερη διεξαγωγή αυτής. Βασικό μέλημα και προτεραιότητα της Utopia Adventures είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ορειβατών μας. Σε μια ορειβατική εκδρομή – αποστολή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες ( καιρός, τερέν, κόπωση, τραυματισμός ) που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της εκδρομής. Έτσι η ώρα της επιστροφής σε κάθε εξόρμηση ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια.
*Το κόστος της εκδρομής έχει οριστεί βάσει της τιμής των καυσίμων του Φεβρουαρίου 2024. Σε περίπτωση ανατίμησης των καυσίμων μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής, ενδέχεται να υπάρξει ποσοστιαία προσαύξηση στο τελικό ποσό.
*Η τιμή των υπηρεσιών μας μπορεί να διαμορφωθεί βάσει των αναγκών σας. Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την πιο εξατομικευμένη εμπειρία στην ορειβασία, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε αναβάτης έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και MONO για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της Utopia Adventures μαζί σας. Για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.