Skip to content

ΚΟΡΥΦΗ ΣΜΟΛΙΚΑ 2.637m

2-4/08/2024

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΝΑΒΑΣΗ
ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τιμή

170 €

Απόσταση

1η Ημέρα – 4.5 Km
2η Ημέρα – 15 Km

+Υψομετρική Διαφορά

1η Ημέρα – +600m
2η Ημέρα – +1000m

Διάρκεια

1η Ημέρα – 2.30 Ώρες
2η Ημέρα – 9 Ώρες


Τεχνική Δυσκολία

2/5

Αντοχή

4/5

Απαιτούμενη ηλικία

18+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από τον Γράμμο στα βόρεια, την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Ο Σμόλικας καλύπτεται από πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει κυρίως μαυρόπευκο, ρόμπολο, οξιά και διάφορα φυλλοβόλα. Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του σχηματίζεται η δρακόλιμνη. Τα πετρώματα του Σμόλικα είναι κυρίως σερπεντινικά και λιγότερο ασβεστολιθικά και σε συνδυασμό με τις μεγάλες κλίσεις του βουνού δημιουργούν δεκάδες πηγές, ρέματα και μικρά ποτάμια. Το βουνό είναι σχεδόν όλο ενταγμένο στο δικτύο Natura 2000 (19.975 εκτάρια) και από το 2005 αποτελεί μέρος του διευρυμένου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Στο μεγαλύτερο μέρος του βουνού απουσιάζει το οδικό δίκτυο και η ανθρώπινη όχληση είναι μηδαμινή. Έτσι εδώ βρίσκει καταφύγιο μία τεράστια βιοποικιλότητα που για να την συναντήσει κανείς θα πρέπει να περπατήσει χιλιόμετρα στα πυκνά δάση και στα αλπικά λιβάδια του βουνού. Η ορνιθοπανίδα αποτελείται από 120 είδη, τα οποία βρίσκουν προστασία στα τεράστια δάση και στα αλπικά του βουνού. Στον Σμόλικα ζούνε ακόμα όρνια, ενώ από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι μεγαλόπρεποι χρυσαετοί, οι γερακαετοί, οι φιδαετοί, οι σφηκιάρηδες, οι γερακίνες, οι πετρίτες, τα ξεφτέρια, τα διπλοσάινα και τα βραχοκιρκίνεζα. Από τα αμβίβια στις δύο απλικές λίμνες ζούνε πολλοί αλπικοί τρίτωνες, ενώ πιο χαμηλά απαντώνται μακεδονικοί τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι και σβελτοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει κοντά στα 15 είδη από τα οποία ξεχωρίζουν οι μεσογειακές χελώνες, τα κονάκια, οι σαύρες της Ρούμελης, οι τρανόσαυρες, οι πρασινόσαυρες, οι τοιχογουστέρες, οι σαύρες του Ταύρου, οι στεφανοφόροι, οι λαφιάτες, οι λαφιάτες του Ασκληπιού, τα νερόφιδα, τα σπιτόφιδα και οι οχιές. Ο Σμόλικας είναι ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της χώρας μας για τα μεγάλα, σπάνια θηλαστικά. Εδώ ζούνε σε υγιείς πληθυσμούς αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, και αγριόγατες. Ένας μικρός πληθυσμός από αγριόγιδα ακόμα ζει στις χαράδρες του βουνού, ενώ η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται από αγριόχοιρους, βίδρες, αλεπούδες, ασβούς, δεντροκούναβα, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, λαγούς, σκίουρους, μυωξούς, βουνομυωξούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Η συνάντηση της ομάδας μας θα γίνει την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 06:00 στο μετρό του Αγίου Αντωνίου. Από το σημείο αυτό, με πούλμαν της Utopia Adventures θα αναχωρήσουμε με προορισμό το ιστορικό Παλαιοσέλλι Ιωαννίνων. Ύστερα από δρομολόγιο 5 ωρών, θα φτάσουμε στα Ιωάννινα και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περπάτημα γύρω από την πανέμορφη λίμνη. Έπειτα θα επιβιβαστούμε ξανά στο πούλμαν και ύστερα από δρομολόγιο 2 ωρών θα φτάσουμε στο πανέμορφο χωριό το Παλαιοσέλλι. Από εκεί θα περπατήσουμε 2 ώρες 30 λεπτά σε μονοπάτι 5 χιλιομέτρων για να φτάσουμε στο καταφύγιο. Το ορειβατικό καταφύγιο Σμόλικα είναι ένα πέτρινο κτίσμα σε υψόμετρο 1750μ, στους πρόποδες του όρους Σμόλικα, στην θέση ‘Λα Νάνε’, περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος λευκής πεύκης (ρόμπολο). Εκεί θα πάρουμε το βραδινό μας γεύμα, θα τραγουδήσουμε και θα ξεκουραστούμε. Το Σάββατο αφου πάρουμε δύναμη από το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε νωρίς το ξημέρωμα με τους φακούς μας για την κορυφή του Σμόλικα. Πρόκειται για μοναδικής ομορφιάς πεζοπορία καθώς περπατάμε πάνω σε μέρη που χάραξαν ένδοξες σελίδες το 1940 με την έναρξη του πολέμου. Το μονοπάτι είναι εύκολο χωρίς καμία τεχνική δυσκολία. Πρώτα θα συναντήσουμε την περίφημη και μαγευτική Δρακόλιμνη. Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα ανήκει σε ένα σύνολο υποαλπικών λιμνών κρυμμένων στις ψηλότερες βουνοκορφές της Ηπείρου. Είναι μάλιστα η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσά τους, μετά από την αντίστοιχη της Τύμφης. Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα είναι γνωστή και ως Λύγκα, όμως οι βλαχόφωνοι κάτοικοι των γύρω περιοχών τη λένε και Λάκου-Βίνιτου, που μεταφράζεται σε «Γαλάζια Λίμνη». Αιτία βέβαια γι’ αυτό το όνομα είναι τα γαλανά της νερά, τα οποία εντυπωσιάζουν σταθερά τους επισκέπτες. Μάλιστα, ένα μικρό άνοιγμα στη μια της πλευρά δημιουργεί ρυάκι, το οποίο πέφτει εντυπωσιακά στον γκρεμό. Έπειτα θα συνεχίσουμε προς την κορυφή του Σμόλικα η οποία απέχει πια 1.5 ώρα από την Δρακόλιμνη. Είμαστε πια στην κορυφή. Όλες οι κορυφές την Πίνδου είναι μια ανάσα από τα πόδια μας καθώς και τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας. Το μονοπάτι της επιστροφής είναι ίδιο με αυτό της ανάβασης. Αφού φτάσουμε στο καταφύγιο για ανάκτηση δυνάμεων, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση και περιήγηση. Το πρωί της Κυριακής θα πάρουμε το μονοπάτι προς το Παλαιοσέλλι. Εκεί θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν και θα κινήσουμε για την Αθήνα.

Η διαδρομή αυτή είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν ιστορικό ορειβασίας και διατηρούν ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

-Κάλτσες μακριές
-Παντελόνι ορειβατικό ή κολάν (ΟΧΙ Jeans)
-2 κοντομάνικες μπλούζες
-Μακρυμάνικη μπλούζα
-Ισοθερμική μπλούζα
-Γάντια
-Σκούφο
-Fleece ή μπουφάν για το κρύο
-Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
-Φακό κεφαλής
-Καπέλο
-Γυαλιά Ηλίου
-Sleeping Bag Καλοκαιρινό ή 2 σεντόνια & μαξιλαροθήκη

-Αντηλιακό

Πεζοπορικά Μποτάκια
Θα πρέπει τα μποτάκια μας να είναι πάνω απο τον αστράγαλο. ΟΧΙ αθλητικά παπούτσια.
Πεζοπορικά Μπατόν
-Σακίδιο Πλάτης
Εως 32 λίτρα.
Νερό & Σνακ
Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον 2.5 lt νερό & σνάκ μεγάλης θερμιδικής αξίας.πχ μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, παστέλια.

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Οργάνωση ανάβασης
-Συσκευές ενδοεπικοινωνίας με GPS
-Πιστοποιημένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR
-Μεταφορά με πούλμαν
-Διαμονή στα καταφύγια

-Πρωινό & βραδινό
-Φωτογραφικό υλικό
-Φαρμακείο
-ΦΠΑ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Δεν έχεις sleeping bag;
Παρέχεται με έξτρα χρέωση.

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων που δυσχεραίνουν την ασφαλή διεξαγωγή της ορειβασίας, οι υπεύθυνοι της Utopia Adventures δικαιούνται να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για την καλύτερη διεξαγωγή αυτής. Βασικό μέλημα και προτεραιότητα της Utopia Adventures είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ορειβατών μας. Σε μια ορειβατική εκδρομή – αποστολή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες ( καιρός, τερέν, κόπωση, τραυματισμός ) που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της εκδρομής. Έτσι η ώρα της επιστροφής σε κάθε εξόρμηση ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια.
*Το κόστος της εκδρομής έχει οριστεί βάσει της τιμής των καυσίμων του Φεβρουαρίου 2024 Σε περίπτωση ανατίμησης των καυσίμων μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής, ενδέχεται να υπάρξει ποσοστιαία προσαύξηση στο τελικό ποσό.
*Η τιμή των υπηρεσιών μας μπορεί να διαμορφωθεί βάσει των αναγκών σας. Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την πιο εξατομικευμένη εμπειρία στην ορειβασία, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε αναβάτης έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και MONO για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της Utopia Adventures μαζί σας. Για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.