Skip to content

ΠΙΝΔΟΣ

22-24/06/2024

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Τιμή

210 €

Απόσταση

2η Ημέρα – 10,5 Km
(Μονή Στομίου)
2η Ημέρα – 17 Km
(Δρακόλιμνη)

+Υψομετρική Διαφορά

2η Ημέρα – +600m
(Μονή Στομίου)
2η Ημέρα – +1400m
(Δρακόλιμνη)

Διάρκεια

2η Ημέρα +-4 Ώρες
(Μονή Στομίου)
2η Ημέρα +-9 Ώρες
(Δρακόλιμνη)


Τεχνική Δυσκολία

2/5

Αντοχή

2/5 (Μονή Στομίου)
5/5 (Δρακόλιμνη)

Απαιτούμενη ηλικία

10+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Τύμφη (2.497 μ.) είναι βουνό της Ηπείρου στην επαρχία του Ζαγορίου. Ο ορεινός όγκος της Τύμφης είναι σχεδόν άδενδρος και ως επί το πλείστον απόκρημνος ιδίως στις βόρειες και νοτιοδυτικές προσβάσεις του. Υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη. Αποτελούσε και αποτελεί το καλύτερο θέρετρο των νομάδων κτηνοτρόφων της περιοχής. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης με έκταση περίπου 6 στρέμματα, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. στον ορεινό όγκο της Τύμφης, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραπόταμού του Βοϊδομάτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ΒΔ της ψηλότερης κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.). Το τοπίο γύρω από την λίμνη, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό, σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού. Είναι πολύ γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί. Οι τρίτωνες είναι μια ομάδα σαλαμανδρών στην υποοικογένεια Pleurodelinae. Σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της οικογένειας Salamandridae, οι τρίτωνες είναι ημιυδρόβια είδη, εναλλασσόμενοι μεταξύ μιας υδρόβιας και μιας χερσαίας φάσης. Η Πίνδος η οποία έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000, εκτός απο το αγριόγιδο , τον αγριόχοιρο και το ζαρκάδι (που βρίσκονται λίγο πολύ στα περισσότερα βουνά της χώρας μας) φιλοξενεί επίσης τα πιο μεγάλα θηλαστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, ο αγριόγατος και η βίδρα. Η πλούσια μυθολογία μας, λέει πως στη δρακόλιμνη της Τύμφης και στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλο. Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο μύθος αυτός εξηγεί το γεγονός πώς οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης της Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Η συνάντηση της ομάδας μας θα γίνει το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 08:00 στο μετρό του Αγίου Αντωνίου. Από το σημείο αυτό, με πούλμαν της Utopia Adventures θα αναχωρήσουμε με προορισμό την πανέμορφη Κλειδωνιά. Ύστερα από δρομολόγιο 5 ωρών, θα φτάσουμε στα Ιωάννινα και θα έχουμε χρόνο για ελεύθερη περιήγηση γύρω από την ιστορική λίμνη. Έπειτα θα επιβιβαστούμε ξανά στο πούλμαν και ύστερα από δρομολόγιο 1 ώρας και 30 λεπτών θα φτάσουμε στο προορισμό μας την Κλειδωνιά. Αφού εναποθέσουμε τα πράγματά μας στον ξενώνα, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση. Το απόγευμα θα ακολουθήσουμε μία όμορφη πρακτική γιόγκα για αποσυμπίεση συνοδεία κατευθυνόμενου διαλογισμού. Έπειτα θα μετακινηθούμε στην Κόνιτσα για γεύμα σε ταβερνάκι της περιοχής. Επιστροφή στον ξενώνα για ξεκούραση.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου θα χωριστούμε σε 2 ομάδες. Η ομάδα με προορισμό την Δρακόλιμνη και η ομάδα με προορισμό την Μονή Στομίου.

•Η ομάδα με προορισμό την Δρακόλιμνη θα ξυπνήσει για το πρωινό γεύμα στις 03:00. Αυτό, για να προλάβουμε τον μεσημεριανό εχθρκό ήλιο στο κατέβασμα . Με πούλμαν θα κινηθούμε για το μοναδικό Πάπιγκο το οποίο απέχει 50 λεπτά. Από εκεί θα περπατήσουμε σε μονοπάτι για 3ώρες με στόχο το καταφύγιο της Αστράκας. To καταφύγιο της Αστράκας βρίσκεται στα 1950m στη θέση Ραδόβολη στον αυχένα που σχηματίζεται μεταξύ των κορυφών της Αστράκας και Λάπατου. Στο καταφύγιο υπάρχουν αναψυκτικά και καφές. Αφού δροσιστούμε και πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες θα κινήσουμε για το προορισμό μας την Δρακόλιμνη της Τύμφης. Αρχικά κατηφορίζουμε προς τη ξερόλουτσα Τσουμάνη και έπειτα με ήπια κλίση και μέσα στις πρασινάδες θα ανηφορίσουμε προς το “καζάνι¨ της Δρακόλιμνης. Πρόκειται για πεζοπορία 1,5 ώρας, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουμε αρκετό χρόνο για ξεκούραση και φωτογραφίες γύρω από την λίμνη. Στο βάθος πίσω μας φαίνεται η απότομη κορυφή της Γκαμήλας. Έπειτα θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής προς το καταφύγιο ο οποίος είναι ίδιος με αυτόν της ανάβασης. Αφού πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες θα πάρουμε το μονοπάτι της επιστροφής προς το Πάπιγκο. Συνολικά η διάρκεια της πεζοπορίας με τις στάσεις είναι 9 ώρες περίπου. Επιστροφή στην Κλειδωνιά με το πούλμαν. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση στον ξενώνα.

•Η ομάδα με προορισμό την Μονή Στομίου θα κινηθεί σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Θα πάρουμε το πρωινό μας στις 06:30 και θα ξεκινήσουμε με το πούλμαν για την Κόνιτσα. Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της χώρας μας, στη χαράδρα του Αώου, ανάμεσα  στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς Στομίου. Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο». Στη σημερινή του θέση, σε μια υπερυψωμένη έξαρση των χαμηλότερων υψομέτρων των πλαγιών της Τύμφης, μεταφέρθηκε  από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774. Από τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Μονής από το Γερμανικό στρατό το 1943, διασώθηκε μόνο ο ναός. Ξεκινώντας από το μεγάλο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο ποταμό, ακολουθούμε χωματόδρομο στη δεξιά όχθη, ο οποίος σε περίπου 2 χλμ καταλήγει σε μικρό τσιμεντένιο φράγμα στην κοίτη του ποταμού. Από εκεί φαρδύ μονοπάτι που εναλλάσσεται κατά διαστήματα με  στενό δρόμο, συνεχίζει για περίπου 40 λεπτά, παράλληλα με τη δεξιά όχθη του ποταμού, και στη συνέχεια ανηφορίζει για τη μονή Στομίου μέσα από ωραίο δάσος με γάβρους και οστριές (50 λεπτά). Αφού ξεκουραστούμε και βγάλουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες θα πάρουμε το μονοπάτι της επιστροφής προς την Κόνιτσα. Συνολικά η διάρκεια της πεζοπορίας με τις στάσεις είναι 4 ώρες περίπου Επιβίβαση στο πούλμαν και επιστροφή στον ξενώνα. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση στον ξενώνα.

Το απόγευμα όλοι μαζί θα ακολουθήσουμε τεχνική stretching για να χαλαρώσουμε τους μύες μας από την πεζοπορία. Έπειτα θα κινηθούμε σε τοπικό ταβερνάκι για βραδινό.
.
Την Δευτέρα 24 Ιουνίου θα πάρουμε το πρωινό μας και θα ετοιμαστούμε για το Rafting. Θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν που θα μας μεταφέρει στην γέφυρα της Αρίστης όπου και ξεκινάει η δράση του Rafting. Εκεί έμπειροι οδηγοί θα μας δώσουν συμβουλές για την τεχνική οδήγησης της βάρκας μας. Αφού πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες θα ξεκινήσουμε την κατάβαση. Η διαδρομή μας μοναδική. Θα βρισκόμαστε μέσα στις βάρκες μας για περίπου 1.5 ώρα καθώς η διαδρομή περνά από μέρη σπάνιας ομορφιάς. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές διαδρομές rafting παγκοσμίως. Εδώ οι action cam έχουν την τιμητική τους. Αφού φτάσουμε στην γέφυρα της Κλειδωνιάς θα μεταφερθούμε σε ταβερνάκι για ανάκτηση δυνάμεων και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.
*Το Rafting είναι προαιρετικό. Για τα μέλη της ομάδας που δεν θα συμμετάσχουν, θα υπάρξει ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στο καλοδιατηρημένο ιστορικό γεφύρι της Κλειδωνιάς, την ώρα που η υπόλοιπη ομάδα θα κάνει Rafting.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

-Κάλτσες μακριές
-Παντελόνι ορειβατικό ή κολάν (ΟΧΙ Jeans)
-2 κοντομάνικες μπλούζες
-Μακρυμάνικη μπλούζα
-Iσοθερμική μπλούζα
-Γάντια
-Σκούφο
-Fleece ή μπουφάν για το κρύο
-Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
-Φακό κεφαλής
-Καπέλο
-Γυαλιά Ηλίου

-Αντηλιακό
-Μαγιό (για το rafting)
-Παπούτσια για το πούλμαν

Πεζοπορικά Μποτάκια
Θα πρέπει τα μποτάκια μας να είναι πάνω απο τον αστράγαλο. ΟΧΙ αθλητικά παπούτσια.
Πεζοπορικά Μπατόν

-Yoga Mat
-Σακίδιο Πλάτης
Εως 32 λίτρα.
Νερό & Σνακ
Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον 1.5 lt νερό & σνάκ μεγάλης θερμιδικής αξίας.πχ μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, παστέλια.

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Οργάνωση ανάβασης

-Yoga session
-Stretching session
-Συσκευές ενδοεπικοινωνίας με GPS
-Πιστοποιημένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR
-Μεταφορά με πούλμαν

-Διαμονή & διατροφή οδηγού
-Διαμονή σ
ε ξενώνα (4 κλινα δωμάτια)
-Πρωινό
-Σνακ για την ανάβαση
-Φωτογραφικό υλικό
-Φαρμακείο
-ΦΠΑ

EXTRAS

-Rafting στον Βοϊδομάτη (30€)
Περιλαμβάνει
• Οδηγούς Rafting
• Βάρκα
• Εξοπλισμός βάρκας

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων που δυσχεραίνουν την ασφαλή διεξαγωγή της ορειβασίας, οι υπεύθυνοι της Utopia Adventures δικαιούνται να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για την καλύτερη διεξαγωγή αυτής. Βασικό μέλημα και προτεραιότητα της Utopia Adventures είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ορειβατών μας. Σε μια ορειβατική εκδρομή – αποστολή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες ( καιρός, τερέν, κόπωση, τραυματισμός ) που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της εκδρομής. Έτσι η ώρα της επιστροφής σε κάθε εξόρμηση ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια.
*Το κόστος της εκδρομής έχει οριστεί βάσει της τιμής των καυσίμων του Φεβρουαρίου 2024. Σε περίπτωση ανατίμησης των καυσίμων μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής, ενδέχεται να υπάρξει ποσοστιαία προσαύξηση στο τελικό ποσό.
*Η τιμή των υπηρεσιών μας μπορεί να διαμορφωθεί βάσει των αναγκών σας. Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την πιο εξατομικευμένη εμπειρία στην ορειβασία, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε αναβάτης έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και MONO για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της Utopia Adventures μαζί σας. Για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.