Skip to content

ΚΟΡΥΦΗ ΓΡΑΜΜΟΥ 2.520Μ

4 – 6/10/2024

ΣΤΑ ΛΕΡΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Τιμή

170€ /’Ατομο

Απόσταση

22 Km

+Υψομετρική Διαφορά

1400m

Διάρκεια

9 Ώρες


Τεχνική Δυσκολία

2/5

Αντοχή

5/5

Απαιτούμενη ηλικία

18+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας με την υψηλότερη κορυφή του (Τσούκα Πέτσικ) να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιο. Είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος. Ιστορικά, στον Γράμμο εκτυλίχθηκε κατά το 1948-1949 η τελική και σκληρότερη φάση του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο Γράμμος φιλοξενεί σημαντικά ζωικά είδη, κάποια από τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες των σπάνιων ή απειλούμενων ειδών. Στην πλούσια πτηνοπανίδα του Γράμμου περιλαμβάνονται 143 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 118 αναπαράγονται στην περιοχή. Ξεχωρίζουν 21 αρπακτικά πουλιά, όπως το σπάνιο διπλοσάινο, ο πετρίτης, ο λιβαδόκιρκος, ο χρυσαετός κ.α., καθώς επίσης και δασικά είδη όπως οι δρυοκολάπτες, η πετροπέρδικα, και ο κούρκος. Οι βραχώδεις ορθοπλαγιές φιλοξενούν το αγριόγιδο, το Ευρωπαϊκό είδος αντιλόπης, που απειλείται σοβαρά. Η παρουσία σημαντικών πληθυσμών της καφέ αρκούδας, ενός από τα πλέον απειλούμενα άγρια θηλαστικά της Ευρώπης, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που ο Γράμμος εντάχτηκε στο δίκτυο «NATURA 2000». Στα δάση συναντώνται σταθεροί πληθυσμοί κι άλλων μεγάλων θηλαστικών εκτός της αρκούδας: βίδρες, που σήμερα θεωρούνται ένα από τα σπανιότερα και πιο απειλούμ ενα θηλαστικά της Ευρώπης, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα κ.α. Ακόμα εντοπίζονται δύο είδη ερπετών που εμφανίζουν εδώ τη νεότερη εξάπλωσή τους στην Ευρώπη, η αμμοσαύρα και η αλπική οχιά. Στην κορυφογραμμή επάνω στα σύνορα με την Αλβανία στέκει η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα Γκιστόβα με υψόμετρο 2350μ. Εδώ ζει ένα υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα (οι ντόπιοι το αποκαλούν “ψάρι με πόδια” ο λοφιοφόρος, ο αλπικός και ο κοινός.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Η συνάντηση της ομάδας μας θα γίνει Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 08:30 π.μ στο μετρό του Αγίου Αντωνίου. Από το σημείο αυτό, με πούλμαν θα αναχωρήσουμε με προορισμό την μοναδική Καστοριά. Αφού περιηγηθούμε για κάποιες ώρες θα ξεκινήσουμε για το χωριό Γράμμουστα. Εκεί θα φτιάξουμε τα πράγματά μας στο πανέμορφο Grammos Lodge και θα γευματίσουμε στο χωριό. Έπειτα θα συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες της αυριανής αποστολής, θα δείξουμε την διαδρομή με χάρτη και πυξίδα και αφού πούμε τα γνωστά τραγούδια της παρέας μας, θα ξεκουραστούμε. Το Σάββατο θα πάρουμε το πρωινό μας και θα ξεκινήσουμε με στόχο την κορυφή Τσούκα Πέτσικ. Ξεκινάμε από το χωριό Γράμμουστα στα 1390μ στην κοιλάδα του Αλιάκμονα. Με σκοπό να βγούμε στη ράχη που είναι στην ίδια ευθεία με τον ξενώνα Grammos Lodge. Το μονοπάτι θα μας οδηγήσει σε ένα κάθετο στη πορεία μας χωματόδρομο στη θέση Φριγκα σε υψόμετρο περί τα 1820μ. Ως εκεί η πορεία είναι σχετικά ευθεία και με αρκετή κλίση. Αφού πιάσουμε την κορυφογραμμή θα περπατήσουμε πλάι στην υψηλότερη αλπική λίμνη των Ελληνικών βουνών, την Γκιστόβα (2.353μ). Αφού βγάλουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες θα συνεχίσουμε την κορυφογραμμή που θα μας βγάλει στην Τσούκα Πέτσικ την κορυφή του Γράμμου που βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία. Θα αγναντέψουμε τις περισσότερες κορυφές της Πίνδου αλλά και της γειτονικής μας χώρας. Αφού κάνουμε την απαραίτητη στάση για ξεκούραση, η δύναμη της επίτευξης του στόχου μας, θα μας γυρίσει πίσω στο χωρίο Γράμμουστα από το ίδιο μονοπάτι της ανάβασης. Εκεί θα γευματίσουμε, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε μέχρι το πρωί. Το πρόγραμμα της κυριακής έχει πρωινό γεύμα και επιστροφή στην Αθήνα με το πούλμαν της ομάδας μας.

Η διαδρομή αυτή είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν ιστορικό ορειβασίας και διατηρούν ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση.

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

-Κάλτσες μακριές
-Παντελόνι ορειβατικό ή κολάν (ΟΧΙ Jeans)
-2 κοντομάνικες μπλούζες
-Μακρυμάνικη μπλούζα
-Ισωθερμική μπλούζα
-Γάντια
-Σκούφο
-Fleece ή μπουφάν για το κρύο
-Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
-Φακό κεφαλής
-Καπέλο
-Γυαλιά Ηλίου
-Sleeping Bag Καλοκαιρινό ή 2 σεντόνια & μαξιλαροθήκη

-Αντηλιακό

Πεζοπορικά Μποτάκια
Θα πρέπει τα μποτάκια μας να είναι πάνω απο τον αστράγαλο. ΟΧΙ αθλητικά παπούτσια.
Πεζοπορικά Μπατόν
-Σακίδιο Πλάτης
Εως 40 λίτρα.
Νερό & Σνακ
Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον 2.5 lt νερό & σνάκ μεγάλης θερμιδικής αξίας.πχ μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, παστέλια.

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

-Διαμονή σε ξενώνα
-Δύο (2) πρωινά γεύματα
-Μεταφορά με πούλμαν
-Έμπειροι συνοδοί βουνού
-Οργάνωση ανάβασης
-Συσκευές ενδοεπικοινωνίας με GPS
-Πιστοποιημένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR
-Ομαδικό φωτογραφικό υλικό
-Φαρμακείο
-ΦΠΑ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

-Δεν έχεις sleeping bag?
Παρέχεται με έξτρα χρέωση

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων που δυσχεραίνουν την ασφαλή διεξαγωγή της ορειβασίας, οι υπεύθυνοι της Utopia Adventures δικαιούνται να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για την καλύτερη διεξαγωγή αυτής. Βασικό μέλημα και προτεραιότητα της Utopia Adventures είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ορειβατών μας. Σε μια ορειβατική εκδρομή – αποστολή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες ( καιρός, τερέν, κόπωση, τραυματισμός ) που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της εκδρομής. Έτσι η ώρα της επιστροφής σε κάθε εξόρμηση ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια.
*Το κόστος της εκδρομής έχει οριστεί βάσει της τιμής των καυσίμων του Φεβρουαρίου 2024. Σε περίπτωση ανατίμησης των καυσίμων μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής, ενδέχεται να υπάρξει ποσοστιαία προσαύξηση στο τελικό ποσό.

*Η τιμή των υπηρεσιών μας μπορεί να διαμορφωθεί βάσει των αναγκών σας. Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την πιο εξατομικευμένη εμπειρία στην ορειβασία, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε αναβάτης έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και MONO για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της Utopia Adventures μαζί σας. Για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.